Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nie od tego dnia wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe i nieprawdopodobnie potrzebne w naszej diecie. Dostarczają organizmowi tak zwany zdrowy tłuszcz, czyli ten jednonienasycony. Mają bez liku witamin, w głównej mierze witaminę E, a także miedź, błonnik, magnez.
Działają również na cholesterol skutecznie go obniżając, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko chorób serca. Ze względu na dużą ilość białka są na prawdę bardzo często wybierane przez wegetarian. Można je jeść ze wszystkim, dodawać do sałatek, mięsa, jogurtów. Bardzo ważne są w diecie zwłaszcza dzieci. Korzystnie wpływają na myślenie, naukę i rozwój, a także u kobiet ponieważ korzystnie wpływają na cerę.
Ostatnimi czasy niezwykle popularne stało się masło orzechowe. W szczególności pośród dietetyków oraz na fit blogach. Nie jest to natomiast nic innego jak zblendowane zdrowe orzechy w słoiku. Jednak często można spotkać masło orzechowe z niepotrzebnymi dodatkami, przykładowo z ogromną ilością soli, co sprawia że masło orzechowe nie jest już takie zdrowe. Trzeba pamiętać by w każdej sytuacji sprawdzać skład, ponieważ to czyste masło orzechowe jest przede wszystkim bardzo smaczne i bez wątpienia bardzo zdrowe. Dodawane do owsianek, placków, a nawet kanapek zdobyło serce wielu osób, a w szczególności ich podniebień. Co jeśli nie można wyszukać go na półce w sklepie lub jeżeli są tam tylko te których jeść się nie powinno? Warto zrobić domowe masło orzechowe! Brzmi jak coś niewykonalnego? Nic z owych rzeczy. Wystarczą do tego nasze orzechy i mocny blender (warto robić przerwy ażeby się nie przegrzał ). Odpowiednią ilość orzechów, najlepiej ziemnych niesolonych zblendować na gęstą masę z odrobiną soli do smaku. Masa może być gładka albo o ile ktoś lubi z kawałkami orzechów. Masło przekładamy do słoika i smacznego! Można chwalić się domowym masłem orzechowym a także wyśmienitym zdrowiem.
Zobacz: przepis na masło orzechowe czyli jak zrobić domowe masło orzechowe.