Szokowe chłodzenie

Żywność przechowywana w niskich temperaturach psuje się wolniej, niż ta, którą gromadzimy w normalnej pokojowej temperaturze. Musisz wiedzieć, że w temperaturach ujemnych co prawda nie dochodzi do usunięcia drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie żywności, niemniej jednak ma miejsce ich całkowite uśpienie, przez co produkty te po prostu nie mogą się zepsuć. Komory mroźnicze o dużej pojemności wykorzystuje się w firmach na całym świecie.

Działają one w biznesie spożywczej i w takich komorach mrozi się różne produkty, począwszy od mięsa, przez wędliny, po owoce, warzywa, mieszanki warzywne i wiele innych. Każdy produkt potrzebuje nieco innej temperatury mrożenia. Im bardziej jest nietrwały, tym temperatura musi być niższa. Poszczególne produkty mogą być przechowywane w stanie zamrożenia przez czas od jednego miesiąca do maksymalnie 12 miesięcy w sytuacji warzyw, owoców i czerwonego mięsa. Komory chłodnicze pozwalają jednak przechowywać produkty spożywcze przez okres zwykle kilku dni. W chłodni temperatura jest niska, ale nie na tyle, ażeby w pełni zahamowane zostały procesy życiowe bakterii i grzybów. Spowolnienie ich działania o kilka dni sprawia, że przechowywane w ten sposób produkty można spokojnie spożyć, a o ile będziemy chcieli przechowywać te produkty przez dłuższy czas, konieczne będzie ich zamrożenie. Powinno się w dodatku pamiętać, że oczywiście tylko część towarów może być poddana procesowi mrożenia. Inne mogą być jedynie przechowywane przez kilka dni w komorze chłodniczej, a po tym czasie powinny być bezwzględnie wykorzystane do przyrządzania potraw.

Warto sprawdzić: używane kontenery chłodnicze.

Share

Dodaj komentarz