Sporo towarów wymaga ściśle określonej temperatury przechowywania, dlatego rynek chłodni jest tak szeroko kompleksowy. Aktualnie mamy bogaty wybór sprzętów, które pozwolą kontrolować temperaturę i zapewnią jej utrzymanie. Skupić się powinno się na najnowocześniejszych metodach, które gwarantują najlepsze rozwiązania.
Popularnością cieszę się przenośne komory szokowego mrożenia. Szybkość schładzania w takich komorach jest maksymalizowana. Jest to zatem wygodny i szybko proces, który dodatkowo spełnia wszystkie wymagania sanitarne oraz weterynaryjne. Mrożenie szokowe posiada sporo zalet m.in. wydłuża zdatność do spożycia produktów, zapobiega rozwojowi bakterii, zachowanie świeżości produktu czy umożliwienie porcjowania z wyprzedzeniem. To idealna metoda na to, aby uzyskać dodatkową powierzchnię przechowywanie przykładowo. mięs czy lodu. W takich kontenerach możliwe jest również schładzanie szokowe, które działa na podobnych zasadach. To profesjonalna i skuteczna forma, która ma wielu zwolenników i jest od dawna stosowana globalnie. Komory mrożenia i schładzania posiadają wiele zabezpieczeń, dzięki którym ich wykorzystywanie jest bezpieczne dla człowieka np. możliwość otworzenia drzwi od środka. Pozytywną właściwością jest fakt, że można je wynajmować zarówno na dłuższy, jak i krótszy okres czasu. Takie chłodnie montuje się szybko i sprawnie, a ich późniejszy demontaż nie jest nieprosty. Dostępne są też różnorodne rodzaje takich komór, co sprawia że każdy znajdzie coś, co odpowiada jego potrzebom.
Warto sprawdzić: schładzanie szokowe.